Lato to czas wypoczynku, słońca i długo oczekiwanych wakacji. Przyroda w pełni rozkwita, a my zgodnie z rytmem upalnych dni spowalniamy bieg kariery i wyjeżdżamy na wakacje. Czas urlopów związany jest z dłuższymi niż zwykle podróżami i zmianą trybu życia. Nasz organizm musi sobie radzić z szeregiem zmian, zarówno w żywieniu, jak i otoczeniu. Wysokie temperatury oraz długotrwałe i męczące podróże bardzo często stają się przyczyną problemów zdrowotnych, zwłaszcza ze strony układu pokarmowego. Wakacyjna dieta obfituje w ciężkostrawne potrawy, w większą niż zwykle ilość używek.
 


Tradycja wspólnego grillowania wiąże się z jedzeniem posiłków późnymi wieczorami, co dodatkowo rozregulowuje metabolizm. Pojawiają się problemy gastryczne związane z niestrawnością, zgagą czy zaparciami. W lecie częściej spożywamy dania z nieznanych źródeł, co do których nie mamy pewności, jak były przygotowywane i przechowywane. W trakcie letniego wypoczynku korzystamy z publicznych kąpielisk, wypożyczamy sprzęt wodny a także często gościmy pod namiotem, gdzie warunki sanitarne są trudne. Czynniki te sprzyjają rozwojowi bakterii mogących powodować między innymi zatrucia pokarmowe.


 





Leki roślinne, w chorobach układu pokarmowego, najczęściej znajdują zastosowanie jako środki rozkurczowe, pobudzające wydzielanie soków trawiennych, wspomagające produkcję i przepływ żółci. Działają również przeciwzapalnie przy zaburzeniach funkcjonowania żołądka, dróg żółciowych oraz wątroby. Działanie pobudzające wydzielanie soków trawiennych posiadają surowce o gorzkim smaku, bogate w olejki aromatyczne ( m.in. ziele krwawnika, kłącze imbiru, ziele drapacza, ziele mniszka lekarskiego, korzeń arcydzięgla i ziele bylicy bożego drzewka). Na drodze odruchowej powodują one pobudzenie nerwu błędnego, co zwiększa wydzielanie śliny i soków trawiennych żołądka. Te surowce, które wpływają na produkcję żółci oraz ułatwiają jej przepływ (liść karczocha, liść mięty pieprzowej) mają szczególne zastosowanie w zaburzeniach funkcjonowania dróg żółciowych oraz u pacjentów z usuniętym pęcherzykiem żółciowym.


Najczęstrze problemy zdrowotne:

· Dyspesje - terminem tym określa się objawy towarzyszące zaburzeniom funkcjonowania górnego odcinka przewodu pokarmowego. Do najczęstszych objawów dyspepsji należą: ból brzucha, uczucie pełności w nadbrzuszu występujące po posiłku, nudności i wymioty, zgaga. Najczęściej objawy te nasilają się po posiłku.

· Choroba lokomocyjna - najbardziej uciążliwe objawy to nudności i wymioty, którym często towarzyszy również bladość skóry, zawroty głowy, wzmożone pocenie się, nadmierne lub niedostateczne wydzielanie śliny.

 



Choroby jamy ustnej występują dość powszechnie, ale ich niekorzystne następstwa są zazwyczaj bagatelizowane. Tymczasem zmiany te mają wpływ na zdrowie całego organizmu. Niektóre zmiany chorobowe w jamie ustnej mogą być objawem zaburzeń ogólnoustrojowych lub zwiastunem poważnych chorób. Stosowanie fitoterapii w tego rodzaju dolegliwościach może złagodzić ich przebieg.